fot. iStock.com
Podziel się:
Skopiuj link:

Klasyczne gofry, czyli przysmak nie tylko baletnicy

Gofry - przysmak, którego nikomu nie musimy przedstawiać. Kochają je dzieci i dorośli. Uwielbiają nadmorscy turyści, miłośnicy domowej kuchni i jak się okazuje również tancerki Polskiego Baletu Narodowego. Oto sprawdzony przepis na weekendowe gofry!

Weekend to czas na to, by się zatrzymać, poświętować, docenić życie, a to każdego dnia powinno zaczynać się od pysznego i pożywnego śniadania. Co powiecie na gofry? Co prawda Aneta Wira-Ostaszyk – artystka Polskiego Baletu Narodowego i bohaterka naszego najnowszego numeru So Dancing – jada gofry na deser, ale kto powiedział, że nie mogą być gwiazdą królewskiego śniadania?!

Sprawdzony przepis na gofry

Zatem, jeśli marzy ci się weekendowe gofrowe śniadanie, mamy sprawdzony przepis na tę chrupiącą "cudowność". Znaleźliśmy go w przepastnej internetowej książce kucharskiej zaprzyjaźnionego serwisu WP Kuchnia.

Składniki na ciasto na gofry:

• 1½ szklanki mąki,
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 jajka,
• 2 łyżki cukru,
• ¾ szklanki wody,
• ¼ szklanki oleju,
• ¼ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i olejem, dodaj stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Nie zapomnij o wodzie. To dzięki niej gofry będą bardziej chrupiące. Z białek ubij pianę, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj całość. Szczypta soli podkręci smak gofrów. Gotowe ciasto wlewaj porcjami na płytki tostera, ale nie zamykaj urządzenia. Po ok. 6 minutach przewróć gofry na drugą stronę i piecz, aż się nie zarumienią.

SMACZNEGO!

Podziel się:
Skopiuj link:
uwaga

Niektóre elementy serwisu mogą niepoprawnie wyświetlać się w Twojej wersji przeglądarki. Aby w pełni cieszyć się z użytkowania serwisu zaktualizuj przeglądarkę lub zmień ją na jedną z następujących: Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Edge, Safari

zamknij